Ar užuolaidos gali daryti įtaką mūsų miegui?

Ar žinojote, kad net miegodami 7 rekomenduojamas valandas vis tiek galite pabusti pavargę? Tam įtakos turi paties miego kokybė. Ją veikia Jūsų lovos patogumas, nervinė būsena, o labiausiai – miegamą erdvę pasiekianti šviesa. Jei ryte sunku pabusti, gali būti kaltas ne anksti suskambęs žadintuvas, o netinkamai parinktos užuolaidos.

 

Biologijos ritmu

Prieš atsirandant dirbtiniam apšvietimui, žmonės priprato pasikliauti saule: eidavo miegoti sutemus, keldavosi prašvitus. Tai sąlygojo ir organizme esantis melatoninas: hormonas, kuris gaminamas epifezyje tik naktį. Tinkamai išsimiegojus, yra pagaminamas reikiamas melatonino kiekis, todėl pabudęs asmuo jaučiasi darbingas. Jei organizmui trūksta melatonino, pradeda trikti nervinė, imuninė sistema, širdies veikla, pagreitėja senėjimo procesas. Jo gamybą stabdo ne tik mažas miego kiekis, bet ir naktį matoma šviesa.

Šviesa sklinda iš kelių šaltinių: ją gali sukurti elektroniniai prietaisai, pro langą šviečiantys naktiniai žibintai, mėnulis. Kaip tai apriboti? Prietaisus reikėtų išjungti ir palikti kitame kambaryje, nejungti ryškaus šviestuvo prieš einant miegoti ir tinkamai uždengti langą, kad nesklistų naktį pasitaikanti šviesa.

Sukurkite tamsą

Tinkamai uždengtas langas aktualus visiems, kurie nori išsimiegoti. Net jei viduryje nakties trumpam pabusite dėl pamatytos šviesos, melatonino gamyba yra nutraukiama. Todėl miegamajame turi būti pasirinktas atitinkamas langų uždengimas: naktinės užuolaidos, visiškai užtamsinančios kambarį.

Dėl to „Domus Lumina“ įmonė rekomenduoja „Black Out“ užuolaidas, kurios visiškai blokuoja sklindančią šviesą ir neleidžia jai patekti į kambarį. Su tokiomis užuolaidomis patalpoje galima ramiai miegoti nepaisant šviečiančių žibintų ar mėnulio. Net kai ryte pradės kilti saulė, galėsite ramiai miegoti, nes kambaryje vyraus visiška tamsa.

Papildomos „Black Out“ užuolaidų savybės

Daug kas miegamuosiuose pasirenka būtent naktines užuolaidas dėl jų užtikrinamų privalumų:

  • Užuolaidos siuvamos skirtingų raštų, todėl lengvai galėsite priderinti prie bet kokio interjero – tiek minimalistinio, tiek prabangaus.
  • Norintiems miegamojo akcento, užuolaidos gali padaryti ir tai: tiesiog pasirinkite ryškesnį audinį nei kambario sienos.
  • Pasirinkę tinkamas užuolaidas galėsite ne tik džiaugtis tamsiu kambariu. Storesnis audinys gali sugerti garsą, sklindantį iš lauko, taigi miegosite ne tik tamsioje, bet ir tylesnėje aplinkoje.

Kaip išsirinkti tinkamas užuolaidas?

Kiekvienas namuose nori ne tik funkcionalumo, bet ir estetiško įvaizdžio. Todėl rinkdamiesi naktines užuolaidas, atkreipkite dėmesį į kelis dalykus:

  • Norite, kad užuolaidos būtų nepastebimos? Jas rinkitės sienų spalvos.
  • Norite, kad užuolaidas visi pastebėtų? Rinkitės tokia, kurios keliais atspalviais už sieną šviesesnės ar tamsesnės. Jei norite, kad užuolaidos taptų visišku kambario akcentu, rinkitės ryškią spalvą.
  • Užuolaidos turėtų derėti su miegamajame esančiais baldais – panašiais raštais ar spalva. Taip bus sukuriamas vientiso kambario įvaizdis.

Norintiems išsimiegoti, aktualu pasirinkti tinkamą langų uždengimą, kuris neleistų patekti šviesai į patalą. „Domus Lumina“ rekomenduoja rinktis „Black Out“ užuolaidas, kurios visiškai blokuoja iš lauko sklindančią šviesą. Turint šias užuolaidas tereikės pasirūpinti, kad miegamojo viduje taip pat nebus šviesos šaltinių: palikti savo elektroninius prietaisus už durų.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode